mandag den 9. januar 2012

TARTINE BREAD DAG 2-3

(Billedet er taget fra bogen "Tartine Bread" af Chad Robertson)
Så er der gået næsten 3 dage, siden jeg satte min kultur over. Jeg har været meget spændt på at se, hvordan den så ud, og om den var begyndt at boble. Det var den i hvert fald kan jeg fortælle! Og hold da op hvor den lugtede, men i bogen står der godt nok også at den er god, hvis den lugter som en stinkende ost - det var lige før det blev for meget :-)

- Laura

Efter 2-3 dage, skal man tjekke til sin kultur. Jeg satte min over fredag aften, så det passede med, at der her til morgen ca. var gået 2.5 dag. Jeg har slet ikke kigget til min starter siden jeg startede, og var meget spændt på, om der overhovedet var gang i noget.

Der var virkelig gang i den nede i beholderen. Hvis der ikke havde været bobler på overfladen eller rundt i kanten, skulle man lade den stå en dag mere.

På det her tidspunkt, skulle der gerne være kommet en mørk "crust" på overfladen af blandingen. Denne skal trækkes væk, så man rigtig kan få fornemmelse af alle boblerne, der kommer under fermenteringen. Jeg vil gerne advare folk om, at her stinker kulturen, som som i virkelig stinker! I bogen står der, at den skal lugte som en stinkende ost, men troede godt nok ikke at det var så vildt - jeg blev nød til at lave en udluftning i lejligheden :-)
Når kulturen stinker og smager lidt af syre (jeg turde ikke smage på min) er den klar til første fødning.

Når fødningen skal ske, skal man fjerne 80 % af kulturen. Derefter skal man erstatte det fjernede, med lige mængder af 50/50 melblandingen og vand. Dette skal blandes igen med hænderne, som på første dag. Man er nu begyndt, at træne kulturen til en starter!


Denne proces skal ske en gang hver 24 time, på samme tidspunkt hver dag. Stil blandingen tilbage hvor den stod før. Lige når man har puttet nyt mel og vand i blandingen, vil den begynde at hæve. Derefter vil den falde sammen igen. Lugten fra blandingen ændres også fra dårlig oste lugt (inden den fødes) til en mildere gæret lugt (efter fødningen)


- Laura
Læs mere »

2 kommentarer:

 1. Indtil videre ser det da fint ud. Træls at den lugter sådan, men det skulle jo eftersigende blive bedre på et tidspunkt.
  Jeg har efterhånden fået nærstuderet opskriften og må hellere snart komme igang med min surdej. Er spændt på at se det endelige resultat når du begynder at bage :)

  SvarSlet
 2. Hej Martin
  Hehe ja, det er jo lidt svært at vide hvordan det præcist skal se ud, og lugte når man ikke har prøvet det før - prøver virkelig at følge opskriften nøje.
  Jeg er også meget spændt på at se det endelige resultat, håber at det bliver godt! Satser på, at prøve og bage i starten af næste uge. :-)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...